وکتور چیست؟ راهنمای استفاده و ویرایش فایل های وکتور

اگر شما هم از فعالان حوزه گرافیک کامپیوتری و یا علاقه مندان به این حوزه باشید و یا حتی اگر از جمله افرادی باشید که علاقه ای هم به این حوزه ندارند قطعا با کلمه “وکتور(vector) ” بسیار روبرو شده اید. در این مطلب قصد داریم به تشریح این نوع فایل ها و کاربرد آنها و نحوه بکارگیریشان توضیحات مفیدی را ارائه کنیم.

وکتور چیست؟

برای اینکه بدانیم وکتور چیست و چگونه استفاده می شود بهتر است نگاهی به نوع دیگر تصاویر گرافیکی یعنی تصاویر پیکسلی یا بیت مپ بیندازیم. پیکسل مجموعه نقاط مربع شکلی هستند که هر مربع یک مقدار رنگی خاصی را نمایش می دهد که با قرارگرفتن این نقاط رنگی کنار یکدیگر تصویر بیت مپ تشکیل می شود. طبیعی است که هرچقدر تعداد مربع های رنگی یک تصویر بیشتر باشد نسبت به تصویر مشابه خود با مربع های رنگی کمتر کیفیت و حجم فایل بیشتری خواهد داشت. شاید توجه کرده باشید که هنگامی که برروی یک تصویر بزرگنمایی یا زوم انجام میدهید تصویر مورد نظر کم کم حالتی شبیه به حالت شطرنجی پیدا می کند.

گرافیک وکتور با استفاده از روابط ریاضی (نقاط و خط ها و منحنی های بین آنها) طراحی و نمایش داده می شوند. اجزای تصاویر وکتور را می توان بدون از دست دادن کیفیت ویرایش و بزرگنمایی کرد. علاوه بر این حجم این تصاویر معمولا بسیار کم تر از مشابه رستری می باشد به همین دلیل مرسوم است که لوگو ها و نمادهایی که در اندازه های مختلف قرار است بکارگیری شوند بصورت وکتور طراحی و تحویل می گردند.

همچنین چندسالی هست که وکتور ها جهت استفاده در سطح وب نیز محبوبیت خاصی پیدا کرده اند.

چگونه می توان فایل های وکتور را ویرایش و استفاده کرد؟

بعضی از فرمت های مرسوم فایل های وکتور عبارتند از فرمت های: EPS, SVG, PDF, AI, CDR با توجه به فرمت هر فایل وکتور باید نرم افزار مورد نیاز آن را در اختیار داشته باشید تا بتوانید فایل وکتور را ویرایش و بکارگیری کنید.
مثلا فرمت CDR مربوط به نرم افزار کورل می باشد و برای استفاده از آن باید این نرم افزار را در اختیار داشته باشید اما بیشتر فرمت های فایل های وکتور به گونه ای هستند که می توانید در نرم افزار های Photoshop و Illustrator آنها را ویرایش و استفاده نمایید.
همچنین می توانید به صورت آنلاین با جستجوی عباراتی نظیر EPS to JPG Convertor و یا AI to JPG Convertor وب اپلیکیشن هایی را بیابید که می توانند وکتور مورد نظر شما را به تصویر jpg تبدیل نمایند مانند:

  • https://cloudconvert.com/eps-to-jpg
  • https://cloudconvert.com/ai-converter
  • https://www.freeconvert.com/eps-to-jpg
  • https://onlineconvertfree.com/convert-format/eps-to-jpg/

در مجموع اگر بخواهید یک فایل وکتور را به صورت عمومی استفاده نمایید مرسوم است که با توجه به نیازی که نسبت به آن تصویر وکتور هست از آن خروجی بیت مپ مپ (JPEG, PNG,…) گرفته میشود، برای مثل اگر قرار باشد یک کارت ویزیت وکتور چاپ شود ابتدا باید در اندازه های درخواستی یک خروجی از فایل وکتور گرفته میشود و تصویر خروجی برای چاپ ارائه می گردد پس معمولا هر فایل وکتور باید ابتدا توسط نرم افزار های معرفی شده با توجه به نیاز خود (اندازه و رزولوشن و…) یک خروجی بیت مپ ایجاد کرده و با توجه به این که حالا یک عکس می باشد استفاده نمایید.

اگر تصویر وکتوری را داخل گوشی های Android و IOS داشته باشید هم باید از اپلیکیشنی مانند Adobe Illustrator Draw یا EPS Viewer استفاده نمایید.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *